News

‘Zelensky verstópt het niet hè, dat hij Joods is’In de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam debatteren op maandagavond acht partijen. GroenLinks, PvdA, SP en D66, die de stad vier jaar samen bestuurden, zitten tegenover VVD, JA21, CDA, ChristenUnie. Over twee weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen en Hans Weijel, de voorzitter van het synagogebestuur, had ’s ochtends nog wel getwijfeld: moesten ze, nu het oorlog was in Oekraïne, echt gaan praten over gemééntepolitiek?

Dan kun je denken dat hij lantaarnpalen bedoelt, of overlast door vuilnis. Maar in het debat, georganiseerd door de liberale, de orthodoxe en de Portugees-Joodse gemeente, gaat het bijna twee uur lang over angst. De ChristenUnie-lijsttrekker hoorde op een Joodse school van een jongetje dat hij op straat zijn capuchon over zijn keppeltje trekt. Zijn VVD-collega hoorde dat Joodse kinderen in Amsterdam geen fietsexamen kunnen doen, ze zijn op straat niet veilig.

Naast mij schuift Wil de Brave (78), oud-zwemlerares in Sportfondsenbad-Oost, onrustig heen en weer. Ze schrijft vragen op een briefje. Dat geeft ze aan Weijel, en hij geeft het aan de debatleider. In 2018, hoor ik later, had het publiek bij het Joodse verkiezingsdebat zo heftig meegediscussieerd dat dat nu alleen nog kan via een briefje.

Op de rij van het stadsbestuur zit ook Ruben Koekoek, nummer 15 op de D66-lijst en lid van de orthodox-Joodse gemeente. De andere partijen stuurden hun lijsttrekker of nummer twee, van D66 mocht Koekoek gaan. Hij begint over raadsleden, ook een PvdA’er, die meededen aan een demonstratie waar antisemitische leuzen werden geschreeuwd. De anderen reageren geïrriteerd, volgens hen was de man zich van geen kwaad bewust geweest. Koekoek houdt vol: had de PvdA er iets van geléérd? Hij krijgt geen antwoord.

Koekoek is voorzitter van het Joods Humanitair Fonds, dat ook Joden in Oekraïne steunt. En als Joodse Oekraïners naar Nederland vluchten, zal het fonds hen helpen om aan koosjer eten te komen en een synagoge te vinden. Van Koekoek hoor ik dat Volodymyr Zelensky de enige Joodse president ter wereld is, buiten Israël. Wat hij ervan vindt dat juist Israël de inval niet heeft veroordeeld? „Elk land moet het veroordelen.”

Synagogevoorzitter Hans Weijel zegt dat hij het eerst niet kon geloven, toen Oekraïne een Joodse president kreeg. „Als ik dat aan mijn vader kon vertellen, hij is al acht jaar dood, zou hij zeggen: ‘Donder op joh.’ In Oekraïne werden de Joden al vervolgd voordat de Duitsers binnenmarcheerden.” Hans Weijel zegt ook: „En Zelensky verstópt het niet, hè, dat hij Joods is.”

Zoals het Amsterdamse jongetje wel doet met zijn capuchon. Met haar vragen probeerde Wil de Brave, die als kind in Kamp Westerbork zat, de politici in de synagoge te wijzen op die angst. Het nieuws over Oekraïne volgt ze niet. „Ik word daar zo verdrietig van.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.