News

Zelensky waarschuwt voor mogelijke inzet chemische wapens door Rusland



Overzicht: Zelensky waarschuwt voor mogelijke inzet chemische wapens door Rusland

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van maandagavond en de nacht van maandag op dinsdag:

  • Oekraïense strijders in de zuidoostelijke stad Marioepol zeggen maandag door Russische militairen te zijn bestookt met een giftige stof. Het Oekraïense Azov-bataljon en Oekraïense media maken daar melding van. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei maandagavond tijdens zijn dagelijkse toespraak echter niet dat er al chemische wapens zijn gebruikt. Wel waarschuwt Zelensky dat Rusland ze kan inzetten. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss verklaarde op Twitter dat het Verenigd Koninkrijk met companions werkt om de claims te verifiëren.
  • Zelensky vroeg het Westen om wapens om Oekraïne te helpen zich te verdedigen tegen een verwacht Russisch offensief in het oosten van het land. Russische troepen worden bijeengebracht in de Donbas voor een nieuwe aanval op de havenstad Marioepol, waar volgens Oekraïne tienduizenden mensen zijn omgekomen tijdens het bijna zeven weken durende beleg.
  • Premier Mark Rutte heeft een telefoongesprek gevoerd met Zelensky. Rutte verklaarde naderhand op Twitter dat Nederland „niet rust tot iedere schijnbare oorlogsmisdaad is onderzocht en de verantwoordelijken zijn vervolgd”





Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.